News

Asunnon myyntihinnan arviointi

Markkinoille on tullut paljon tekoälyä käyttäviä arviointityökaluja, jossa tekoäly laskee asunnolle hinta-arvion käyttämällä tietoa samalla alueella toteutuneista kauppahinnoista. Hienostuneimmissa arviointiohjelmissa ohjelma ottaa huomioon asunnon kunnon, tehdyn putkiremontin (joka on taloyhtiön remonteista suurin hintaan vaikuttava tekijä) ja asuinkerroksen, jolloin päästään jo aika lähelle oikeaa hintatasoa.

Nämä ohjelmat ovat pääosin erinomaisia laskemaan hintahaitarin asunnolle n.+/- 10% tarkkuudella.

Asunnon hinnan tarkassa arvioinnissa tarvitaan kuitenkin lisäksi ammattimaista osaamista, jossa otetaan huomioon asunnon sisäpuolinen kunto ja sen erityispiirteet, näkymät ikkunoista, tarkka sijainti, taloyhtiön kaikki tehdyt ja tulevat remontit, alueella tapahtuvat mahdolliset muutokset, tontin omistus (vuokra/oma) ja lisäksi erittäin tärkeänä tämän hetkinen markkinatilanne juuri kyseisellä alueella (kuinka paljon alueella on vastaavia asuntoja myynnissä ja mikä on kysyntä juuri tällä hetkellä kyseisen tyyppiselle asunnolle). Sillä mennyt on aina mennyttä ja sen hetkinen markkinatilanne, jolloin asuntoa lähdetään myymään, määrittelee lopulta hinnan.

Yksi kauppatapa on ylivertainen poistamaan ns. alihinnoittelun virheet, on Tarjouskauppa. Tarjouskaupassa voi aina olla varma, että asunnosta saatiin paras markkinoilta saatavissa oleva kauppahinta. Tarjouskaupan lähtöhinnan asettaminen vaatii sekin toki tarkan arvion tekemistä asunnosta, jottei lähtöhinta oli liian alhainen, eikä toisaalta liian korkea. Ihan kaikkiin kohteisiin Tarjouskauppa ei kuitenkaan ole se paras vaihtoehto. Tämän osaa määrittää koulutettu kiinteistönvälittäjä, jolla on oikeasti kokemusta Tarjouskaupan käytöstä.

Meillä asunnon hinnan arvioinnin tekee aina tehtävään koulutettu kiinteistönvälittäjä, jolloin voidaan olla varmoja, että asunto laitetaan oikealla hinnalla markkinoille heti alusta pitäen. Näin vältetään ylipitkät myyntiajat ja sitä myötä tuhansien eurojen tappiot, kun asunto joudutaan myymään alhaisemmalla hinnalla sen kuluttua markkinoilla.

Jani Pomell, toimitusjohtaja, LKV, LVV